What we deliver ED

Who we are ED

About Matheson

Geographic Markets

Executive Leadership

Code of Conduct

Delivery Methods

Company History

Our Organization

Matheson Values

Our Commitment

Community Investment

Diversity and Inclusion

Ethics

Safety

Sustainability

Accessibility

Careers

Job Opportunities

Life at Matheson

Experienced Professionals

Students + New Grads

Career Contacts

Media

Press Releases

Media Contacts

Contact Us

Career Contacts

Media Contacts

Regional Offices

Doing Business with Matheson

Current Project Opportunities

Standard Form of Subcontract Agreement

Purchase Contract

Purchase Order

Buildings

Commercial

Industrial

Institutional

Infrastructure

Health Care & Long-Term Care

Education

Green Construction

Life Sciences

Aviation

Mission Critical / Data Centres

Special Projects

Services

Innovation

Lean Construction

Program Management

Virtual Design and Construction

What we deliver ED

Who we are ED

Buildings

Commercial

Industrial

Institutional

Infrastructure

Health Care & Long-Term Care

Education

Green Construction

Life Sciences

Aviation

Mission Critical / Data Centres

Special Projects

Services

Innovation

Lean Construction

Program Management

Virtual Design and Construction

About Matheson

Geographic Markets

Executive Leadership

Code of Conduct

Delivery Methods

Company History

Our Organization

Matheson Values

Our Commitment

Community Investment

Diversity and Inclusion

Ethics

Safety

Sustainability

Accessibility

Careers

Job Opportunities

Life at Matheson

Experienced Professionals

Students + New Grads

Career Contacts

Media

Press Releases

Media Contacts

Contact Us

Career Contacts

Media Contacts

Regional Offices

Doing Business with Matheson

Current Project Opportunities

Standard Form of Subcontract Agreement

Purchase Contract

Purchase Order

Ecole St-Denis

Project Details

Client: Conseil scolaire catholique du Nouvel-Ontario
Location: Sudbury, Ontario
Building Type: Education
Contract: Lump Sum

This new three-storey, 60,000 SF school was constructed on an environmentally sensitive site and followed LEED Guidelines as to not disturb the habitat around it. The relatively small site required a vertical solution for the school to minimize the building footprint and maximized the available play area for students. To mitigate environmental concerns new settling ponds were constructed to reduce the impact of the building and storm water and sediment runoff from the site before settling into the natural filtration ponds.

The superstructure of the building was constructed of loadbearing block and pre-cast hollow core slabs. The mechanical and electrical systems were designed with the environmental impact in mind. Each classroom was constructed with wall to wall glazing to maximize natural light reducing lighting costs and a geothermal source was installed to aid in reducing the heating costs for the building.